kolmapäev, 2. detsember 2015

Põhjavee kaitstus Kolga matmispaiga kinnistul

Keskkonnaamet kirjutab oma hiljutises kirjas (30.11.2015 nr 6/4-15/26148-2) Veterinaar- ja Toiduametile:
"Kolga metskond 15 kinnistu asub keskmiselt kaitstud põhjaveega alal.
Keskmiselt kaitstud põhjaveega alaks loetakse ala, kus põhjavee kihil asub 10-20 meetri paksune moreenikiht või 2-5 meetri paksune savi- või liivsavikiht. Sellises pinnases on vee liikumise kiirus erinevatel andmetel alates kusagil 1cm kuni 5 cm ööpäevas. Viirus võib püsida mullas ja pinnases umbes 6 kuud või natuke kauem, seega olukord, kus haigustekitaja matmiskohast jõuab põhjavette on vähetõenäoline."

Kuigi Keskonnaamet väidab, et Kolga metskond 15 kinnistu asub keskmiselt kaitstud põhjaveega alal, räägib Maa-ameti kaardiserveri geoloogirakendus teist juttu. Matmispaiga kinnistu jääb valdavalt roosa värvusega tähistatud nõrgalt kaitstud põhjaveega alale, vaid kitsas mattunud ürgorg kinnistu loodeosas on paremas seisus. Isegi kui valitud matmispaik jääb mattunud ürgoru kohale, kas reostunud imbvesi ka teab, et savikihti kohates ei ole lubatud savil liugu lasta ja "paremale" või "vasemale" nõrgalt kaitstud põhjaveega alale valguda? Prügilates reostunud nõrgvesi kogutakse kokku ja puhastatakse - katkusigade matmispaikades sellist puhastusüsteemi ette nähtud ei ole.


Samuti ei näe Keskkonnaamet võimalikku vooluveekogude reostumise ohtu, sest Pärlijõgi/Pudisoo jõgi asub matmispaigast sõltuvalt mõõtmispunktist 2-2,5 km kaugusel. Jääb arusaamatuks, millisest veekogust see kaugus on mõõdetud - matmispaigale lähim vooluveekogu on Kolga jõkke suubuv Maageoja (ka Vanaõue oja), mis jääb matmispaigast 700-800 meetri kaugusele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar